2007-02-05

Brödrecept

Jag skrev ju i en kommentar till lilla b, att jag skulle komma med ett brödrecept i morgon, men så tänkte jag att det ska minsann inte skjutas upp, för då glömmer jag det bara :o)

Detta är ett BRA recept, och dessutom går det snabbt att göra.
Brödet ska inte jäsa förrän det kommer i ugnen och man kan ha i lite vad man tycker, jag har
t o m blandat i en müsli som jag inte tyckte om att äta som müsli, men den blev perfekt i brödet. Det går även bra att lägga i lite russin, klippta fikon eller vad man nu tycker om :o)

100 gr jäst
1 liter vatten
1 dl sirap
1 nypa salt
14 dl vetemjöl
14 dl rågsikt

Byt gärna ut lite av rågsikten mot 1 dl vetekli och 1 dl linfrö eller något annat som finns hemma.

Blanda alla ingredienserna.

Forma degen till limpor eller lägg i 3 st 2-liters formar.

Sätt in brödet i kall ugn och sätt ugnen på 225 grader.

OBS! Brödet ska inte jäsa innan det sätts i ugnen!

21 kommentarer:

Linda sa...

Låter gott! Det tackar vi för :)

londongirl sa...

Men vilket bra recept som inte behöver jäsningen! Det där ska jag prova. Tack för tipset!

Magalös sa...

Liknar det dottern gjorde i går. Har skrivit ut detta, perfekt att det ska jäsa i ugnen. Ta gärna ekologiskt av det som finns.

Unique sa...

Låter mumma! Jag bakade faktiskt bröd igår, med det receptet som står på baksidan av paketet på dinkelmjölet. Även jag byter ut lite av mjölet fast mot havregryn, linfrön och psylliumfrön. Det blir jättegott. *kram*

Mildamakter sa...

Till alla: detta är en kanonrecept. Jag har fått det av vår sommargrane, en trebarnsmor som ville ge sina barn hembakt bröd i st f köpebröd, men som inte alltid hade den tid hon ville till bakningen och därför hittade på detta receptet.

Lilla B sa...

Det där receptet ska jag prova!

Mildamakter sa...

lilla b: gör det, hoppas att du kommer att gilla det

Morgondimma sa...

Hjälp... hur länge?

Mildamakter sa...

morgondimma: menar du hur länge bröden ska vara inne i ugnen?
tja...en 40-45 minuter nånting, knacka på dem i botten för att kolla, låter det ihåligt så är de klara, annars får de stå en stund till. Du kan även prova med en sticka, den ska vara torr när de är klara (som när du testar sockerkaka alltså)

Christina W sa...

Det där lät ju riktigt enkelt....

Mildamakter sa...

christina w: det är precis lika enkelt som det låter...faktiskt ;o)

Die P sa...

Hmm.. jaha.. ja det här lät ju.. fult.....

Det ska jag nog INTE prova nu faktiskt. Har en dubbel hålkakedeg på jäsning men skulle klämma till med nåt mer under tiden det jäser när jag ändå håller på så.. det här blir det INTE....

Ba så du vet.....


En kurs i hur man använder en varmluftsugn på BÄSTA sätt emotses snarast då min inte vill som jag vill o bara klämmer ur sig platta torra..... tja.. platta torra.. saker.....

Mildamakter sa...

Men - är det inte så hålkakebröd SKA vara?...*flinar*...å det är inte svårare att använda varmluftsugn än en vanlig ugn, bara sätt den på lite lägre temp än den du har när du använder vanlig ugn så bli allt så bra så...jag brukar på min (braiga MED fin hängare!) sätta varmluftsugnen på ca 175 grader om det på receptet står 200 grader på vanlig ugn och det fungerar bra...för det mesta.

Die P - Bagerska sa...

.. ".. men är det inte så hålk.... ". !!!?????
BAAAAHHH!!!

Jaha.. jag tror vi får gå på Överkursen direkt för.. sådär med värmen o bröte gör jag redan men det blir bara... torra.. platta.. iallafall... Å så tar det två timmar för två hålkakor *överdriver inte alls men lite nästan*

Degen är jättefin först o sen kommer den in i ugnen o där.. tjillesplaff.. plattar den ihop sig.

Och.. vaddå du har en braig hän... ehh.. näe.. det var inget....


Nu ska jag snart INTE ta ut de där bröden jag INTE ALLS provade att göra. Tog INTE i nån tallrik överbliven havregrynsgröt och en näve solrosfrön för att testa om du det trodde.....

Die P - FinBageriet sa...

TACK.. jätteTACK.. min älskling!!!

Inte vet jag VAD men att du gjorde NÅT.. det märks här sörrö!

För första gången sen vi köpte bästspisen för flera år sen är idag hålkakorna mjuka o fina FAST jag envishetspersonifierigt körde varmluften - gjorde ALLT som jag brukar...

Och jag har mjuuuka fina hålkakor - JAG HAR MJUKA FINA HÅLKAKOR.....

Jag är sååå lycklig!!!

Tacktacktack.. nu håller jag tyst tills jag ska.. sticka en tröja... Eller nåt sånt.

Pusspuss kramkram hjärtahjärta

Mildamakter sa...

die p: dutti tös! visste väl att om du bara lyssnade på vettigt folk så skulle det gå bra...jag hade annars en liten fundering om att citronvatten kanske hade varit bra även här, men jag ser att du redde ut det ändå ;o) *puss på sig*

Angie sa...

En liten fråga...

Kan jag ha fint rågmjöl istället för rågsikt?

Mildamakter sa...

Jadå, det kan du säkert. Det här recepter verkar att fungera med det mesta. Jag har tom blandat i lite mûsli och det har gått bra :O)

Angie sa...

Tack

Ska testa under helgen :-)

Det verkar så enkelt så detta receptet kanske jag lyckas med...

Bakrecept blogg med delikatesser sa...

Låter inte så dumt! Får provas på här i hemmet.

Bröd recept sa...

Ser riktigt gott ut! Tack att du delade med dig av receptet, för detta ska jag pröva på snart.