2008-09-21

Söndag 21/9

Helgen har gått i lugnets tecken, inget speciellt var inbokat, vi skulle bara vara, hade vi lovat varandra, och så blev det.

Att det är höst nu kändes väldigt tydligt, det är en helt annan luft nu än för bara några veckor sedan, ljuset har fått en kallare ton och det ligger ett stråk av äppeldoft över hela Österlen och nyponen lyser röda från de talrika buskarna.


Nästa helg är det äppelmarknad i Kivik och när vi var hos Ola i Kivik och handlade hans superba rökta örtlax (affären ligger mitt emot Buhres) så höll de på att sätta upp den stora tavlan som ska bli äppeltavla. Motivet var skissat på underlaget, så det gick att i grova drag se hur den färdiga tavlan kommer att se ut.

Nästa affär vi besökte blev Raskarums Fjäderfäfarm, där vi köpte en kyckling som i slaktat tillstånd väger 3,5 kg! Jag har aldrig sett en så stor kyckling, den ser ut som en minikalkon. Det kommer att bli vår middag till Mårten Gås. Varken jag eller Darling är speciellt förtjusta i gås, så vi brukar laga till en kalkon då istället, men i år kommer det som sagt var att bli en mastodontkyckling som ligger på vårt bord.

En av de många fördelarna med Österlen är just alla dessa små gårdsbutiker som finns lite överallt. Det känns helt enkelt lite bättre att köpa mat från gårdar där man själv med egna ögon kan se att djuren har det bra och att de kommer att slippa att transporteras runt halva Europa för att bli slaktade.

Inköpsturen slutade den här helgen på Orelund där vi köpte deras supergoda tomater och hade turen att få tag på en låda med 6 kg tomater för 80:-. Det går alldeles ypperligt att dela tomaterna i grova bitar och sen frysa dem för att sedan ta fram dem och lägga dem i en köttgryta eller så under vintern. Jag känner mig så tillfreds när jag har frysen full med goda grönsaker och jag vet att jag under vintern kommer att njuta när jag kan använda dessa i vår mat. Det är väl stenåldersmänniskan i mig som talar, men visst ÄR det gott att ha samlat på sig ett lager av god mat!

8 kommentarer:

LindaLotta sa...

Du är en liten flitig husmus :)
Det låter som om en riktigt skön helg och jag förstår att ni inte har saknat staden en endaste sekund den här helgen...

Monica Hansen sa...

Det låter som livskvalite och matglädje a la slow food att åka runt och gårdshandla.. men jag tänker på alla bensinbilar som åker omkring då...

men ni kanske har miljöbil?

Mildamakter sa...

linda: ja ibland får jag till det...och jaaaa, vi var väldigt glada att vi var där vi var i helgen ;O)

monica: nej det har vi inte, men eftersom vi bara kör bil på Österlen och cyklar/promenerar resten av veckan, så har jag inte ett dugg dåligt samvete...*ler*

teresa sa...

Åh, vad mysigt det låter. Önskar vi hade lika mycket gårdsbutiker här i Bohuslän.

Linda sa...

Tack för kommentaren om mitt garn. Nya bloggbekantskaper är alltid trevligt! :) Österlen är en favorit, under alla årstider, men nog är det något visst med äppeldoften i luften.

Mildamakter sa...

teresa: ja det är härligt att kunna åka till alla dessa små gårdsbutiker...faran är bara att man (dvs jag) handlar mycket mer än jag från början hade tänkt mig :o)

linda:Välkommen till mig och min blogg... är man garnoholic så tvärnitar blicken när man kommer till en blogg där det finns garn, det bara ÄR så...*ler*

linda sa...

När ska du opereras?

Mildamakter sa...

linda: den 23/10