2007-11-22

Torsdag 22/11Två jobbiga dagar är äntligen över.

Igår var det jobb, begravning och till slut en 60-årsuppvaktning och idag har jag varit på brandövning och HLR-utbildning.

Sån här utbildning borde vara obligatorisk för alla, för det är ju verkligen något man har nytta av (men förhoppningsvis inte kommer att behöva använda). Jag fick lära mig mycket som jag inte hade en aning om. Visste ni tex, att om man krockar i 90 km så motsvarar det en fall från 10 m höjd? Det är starka krafter i rörelse, inte konstigt att våra kroppar går sönder.

När jag gick i skolan, så fick vi lära oss, att när man skulle trycka över hjärtat så skulle det ske i samma takt som pulsslagen - idag fick vi lära oss att detta är helt fel. 100 snabba tryck/min ska det vara och egentligen ska man trycka 30 ggr blåsa in luft genom offrets mun 2 ggr, 30 snabba tryck osv. Tycker man att det är läbbigt att blåsa, så är det fullt tillräckligt att ge hjärtkompression (eller vad det hette, jag kommer inte på rätt ord, hjärnan är helt slut nu) för det viktiga är, att man håller blodet igång mellan hjärta och hjärna tills kvalificerad hjälp kommer. Vi fick öva på dockor och det är tyngre än vad man kan tro att hålla på att trycka 100 ggr...och ändå är det lättare på dockor än på riktiga människor. Förhoppningsvis kommer jag aldrig att behöva använda mina kunskaper, men det är skönt att ha fått utbildning i alla fall.

Nu är jag trött så nu blir det sängen och den nya Harry Potterboken för min del, jag är ledig i morgon så det kommer att bli sooooovmorgon för milda...*me like* ;o)

4 kommentarer:

Monica Hansen sa...

Oj vad du har varit igång! Milda makter!

Jag har också HLR i bakgrunden från mitt jobb i vården men jösses vad man glömmer fort.

ha en skön vilodag!

teresa sa...

Vilken underbar bild. Är det ok att jag "knycker den"??
Trevlig helg!

Mildamakter sa...

monica: tack snälla. Ja det är onekligen skönt att ha en riktig mysdag lite då och då...

teresa: jadå, den är inte min, jag har fått den via nätet en gång i tiden, så knyck på bara ;o))

Önskar dig också en trevlig helg

eva i halmstad sa...

gillar också bilden, är det så du kanner dej efter en sån dag som i dag?
Tack för att du tittade in hos mej, de blir spännande att se hur blomman ser ut.
Ha en trevlig helg på dej, Eva.