2009-07-27

Måndag 27/7; uppdatering


Den här röd/blå röran är egenplockade skogshallon och blåbär vill jag bara be att få påpeka.
Vi fick ett ryck i lördags och fick för att oss vi skulle ge oss ut i klorofyllen för att se om vi kunde hitta något ätbart.
Det fick bli sådär lite svävande eftersom varken Darling eller jag kan speciellt mycket om det som växer i skogen och framför allt har vi dålig koll på vad som växer var.
Jag hade nog en liten förhoppning om att kunna hitta kantareller så jag smög ner en plastpåse i fickan för den stora skörd som jag var övertygad om att vi skulle komma hem med.
Darling däremot tyckte att det hade räckt att ta med en 2-liters plastpåse för vi skulle nog inte hitta så mycket ätbart.
Inget positivt tänkande här inte...
När vi kom ut i skogen så var det första vi fick se något som jag tog för omogna björnbär, men jag tog mod till mig och smakade och det visade sig vara underbart goda, aromatiska hallon, så vi satte igång att plocka de bär som fanns kvar. Det verkar ha varit fler än vi som kommit på den geniala idén att själv plocka sin bär i skogen nämligen...
När vi kom djupare in och lite längre från stigen så upptäckte jag att det växte något som med lite god vilja kunde tas för blåbärsris, men inte ett bär så långt ögat kunde nå och jag blev lite besviken. Jag hade ju liksom sett framför mig hur vi skulle bli självförsörjande på blåbär en lång tid framöver, men det såg inte precis ut som om detta skulle hända, men så var det precis som om ögon ställde om sig, och då såg jag att om man lyfte lite på det gröna riset så växte det runda fina blåbär under, så jag satte igång att plocka, och efter ett tag kom Darling ifatt mig och även han började att plocka.
Nu ska det väl i ärlighetens namn sägas, att en timmes plockning genererade i ca 7 dl bär, så vi får nog stödköpa blåbär under vintern, men gissa om de här 7 dl egenplockade smakade gott till den nybakade citronkakan med glass när vi hade gäster på kvällen.
Hur träningsvärken kändes i bakbenen och baken dagen efter behöver vi ju inte gå närmare in på här ;o)
UPPDATERING:
Fick en förfrågan om receptet på den här väldigt praktiska (OCH goda) kakan, och det är ju självklart att jag delar med mig av det :o)
Citronkaka
175 grader

150 gr smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
rivet skal av två citroner
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Häll över kakan:
saften av två citroner
knappt 1 dl florsocker

Smält matfettet och låt det svalna.
Rör samman ägg, socker och citronskal. Vispa inte!
Tillsätt matfett, mjöl och bakpulver.
Smörj och bröa en 2 l rund form.
Häll i smeten och grädda i ugn 175 grader ca 45 min.

När kakan svalnat lite, gör hål med skaftet på en kniv eller en penna och häll över det blandningen av florsocker och citronsaft.

Låt gärna kakan stå i några timmar innan den ska ätas.
Serveras med glass, eller vispad grädde...eller vad man nu kan tycka vara gott

6 kommentarer:

LindaLotta sa...

Jag tycker det är modigt att plocka bär i skogen. Svamp skulle jag aldrig testa!!
Och jag kan bara tänka mig så gott det måste ha varit :)

Mildamakter sa...

linda: Kantarell är den enda svamp (förutom röd flugsvamp) som jag känner igen, andra svampar vågar jag knappt titta på :o)

Hedgren sa...

Så gott det låter! Kan man få recept på citronkakan?

Mildamakter sa...

Hedgren: så gärna så, kolla uppdateringen så finns det där :o)

Lallis - liv och leverne sa...

Ojojoj så gott det låter:)
Kram Lallis

Mildamakter sa...

lallis: mmmm, det är det. Prova så får du se ;o)