2007-12-22

Lördag 22/12


Nu är vi hemma igen efter vår Danmarksutflykt tidigare idag. Vi har som tradition att åka till Köge med min bror och svägerska sista helgen före jul och vi lyckades få till det även i år.
Köge är en liten gullig stad, som alltid är väldigt julpyntad, det är fullt med doftande granris överallt, alla affärer har granris runt skyltfönster och dörrar, det doftar av hyacinter och glögg lite överallt och ibland känner man en svag pust av stearin från alla de lyktor med levande ljus som står utanför affärerna.
Vi gick omkring och njöt av folklivet, även om det var väldigt mycket folk i rörelse så var det ingen som var irriterad och folk log åt varandra, vilket är en himmelsvid skillnad mot hur det är i Malmö.
Det var riktigt råkallt, så efter en stund gick vi in på en restaurang och beställde lunch. Det blev något som de kallade för lunchplatta, vilket visade sig vara en stor tallrik med sill, lax, friterad spättfilé med räkor och majonnäs, rostbiff med remouladsås, en liten stekt oxfärsbiff och som avslutning en bit ost och kex. Till detta drack vi julöl och en gammeldansk...det smakade inte alls illa kan jag berätta ;o)
Efter lunchen gav vi oss ut i råkylan igen och gick till vår favoritostaffär. Det är jordens minsta ostaffär som ligger inne på en bakgård, men milda makter vilka ostar de har! Det var kö utanför affären och det tog tid innan vi kom in, men det var värt att vänta, jag lovar!
När ostinköpen var avklarade blev det dags att gå till bagaren och köpa pebernötter och rågbröd och sen avslutade vi det hela med en runda på torget för att köpa blommor. Av någon anleding är blommor billiga i Danmark, och vi brukar alltid passa på att handla lite klorofyll med oss hem. Idag blev det 3 st orkideer för det facila priset 100 dkr, inget att klaga på tycker jag ;o)
Är det så att någon av er tänker bege sig till Danmark, så kan jag rekommendera ett besök i lilla Köge. Det är inte varken stort eller märkvärdigt, men sällsamt trivsamt!

7 kommentarer:

Annela sa...

Det låter jättemysigt. Jag har aldrig varit i Köge. Men det låter som om det vore värt ett besök.

Mildamakter sa...

annela: ja är det så att du åker över så tycker jag absolut att du ska testa Köge...

Anne-Maj sa...

Ja det lät så mysigt! Jag får försöka göra någon resa till julstad nästa år. Önskar dig God Jul! Kram

Monica Hansen sa...

Det ska jag lägga på minnet för det låter jättetrevligt!

Vi tar en minisemester i januari men utan bil så vi håller oss i centrum, men en annan gång:)

God Jul!

eva i halmstad sa...

Låter som om ni haft de väldigt mysigt.
Ha nu en god jul på dej mys och må väl.
Eva.

Mildamakter sa...

anne-maj: jag önskar dig och din familj en riktigt härlig jul...och jag saknar din blogg, det ska du veta! *kram*

monica: Köge är värt ett besök, men det underlättar nog om man har bil...fast det går tåg dit, men som sagt var, bil är nog enklast ;o)
God jul och tack för alla besök och alla sticktips!

eva: ja, det var en riktigt härlig dag. Jag önskar dig och de dina detsamma! :o)

Eleonor (Elle) sa...

Önskar Dejk en riktigt go´och mysig jul! kram, Elle