2008-07-31

Torsdag 31/7Jag har i olika sammanhang hört talas om - och läst om en bok som på svenska heter Lyckan, kärleken och meningen med livet, skrivet av Elizabeth Gilbert, så när jag såg att den medföljde tidningen Må Bra i juli köpte jag tidningen för att se om boken var så bra som det sägs.

Jag har inte läst ut den än, men när jag läste följande fick jag mig en tankeställare...

"Ödet är också en relation tror jag - ett spel mellan gudomlig nåd och egen viljeansträngning. Den ena hälften har man ingen kontroll över, den andra har man helt och hållet i sin hand och därmed får ens handlingar mätbara konsekvenser.

Människan är aldrig enbart en gudarnas marionett men inte heller enbart sin egen lyckas smed. Hon är hälften av varje.

Vi far fram genom livet som en cirkusartist på två hästar - de galopperar sida vid sida, och vi står och balanserar med ena foten på Ödet och den andra på Fria Viljan. Och den fråga man måste ställa sig varje dag är: Vilken häst är vilken? Vilken av hästarna kan jag sluta oroa mig för, eftersom det inte är jag som bestämmer över den och vilken måste jag koncentrera mig på att styra?

Det finns mycket i mitt öde som jag inte kan göra något åt, men vissa saker har jag makt över. Vissa lotter kan jag köpa och därmed förbättra mina chanser att finna lyckan. Jag kan bestämma hur jag ska tillbringa min tid, vilka jag ska umgås med, vilka jag ska dela min kropp och mitt liv och mina pengar och mina krafter med. Jag kan välja vad jag äter och läser och lär mig. Jag kan välja hur jag ska förhålla mig till motgångar i livet - om jag ska betrakta dem som förbannelser eller möjligheter (och de gånger jag tycker så synd om mig själv att jag inte når upp till den mest optimala synvinkeln, då kan jag välja att fortsätta mina försök att ändra på min inställning. Jag kan välja mina ord och min ton när jag talar med andra. Och framför allt kan jag välja mina tankar."

3 kommentarer:

Monica sa...

Tänkvärt

Anki sa...

Håller med föregående talare!

Maggisen sa...

Ja mycket tänkvärt. Och sant också.