2009-05-27

Onsdag 27/5



Jag blev plötsligt sugen på att baka bröd när jag idag på jobb fick en sällsynt pratsam människa i luren.

Människan i fråga var mer eller mindre självgående och krävde inte så stor pratinsats av mig, så mina tankar vandrade iväg. Jag kom då helt plötsligt att tänka på, att jag någonstans i mina gömmor skulle ha receptet till ett helt suveränt lättbakat bröd som jag inte hade bakat på länge, så när jag kom hem så letade jag reda på det och satte igång att baka.

Från det att jag började röra ihop degen tills dess att brödet låg färdigbakat på gallret på diskbänken gick det inte en timme. Det måste man väl säga är bra eller hur?...*ler*

Jag gjorde bara en halv sats idag, dvs ett bröd, och det jäste upp och blev högt och bra. Kolla bara på ättiksflaskan som jag ställde bredvid för att ni skulle se hur högt och fint mitt bröd blev.

Det här brödet går utmärkt att baka med olika mjölsorter som man kanske till äventyrs har hemma och som inte räcker till att baka ett helt bröd av. Jag har t o m några gånger blandat i müsli och det har blivit jättebra det med. Fritt val m a o :o)

Receptet då? ja det är så enkelt att det nästan är pinsamt:


100 gr jäst
1 liter vatten
1 dl sirap
1 nypa salt
14 dl vetemjöl
14 dl rågsikt

Byt gärna ut lite av rågsikten mot 1 dl vetekli och 1 dl linfrö eller något annat som finns hemma.

Blanda alla ingredienserna. Forma degen till limpor eller lägg i 3 st 2-liters formar.

Sätt in brödet i kall ugn och sätt ugnen på 225 grader.

OBS! Brödet ska inte jäsa innan det sätts i ugnen!

Jag brukar låta brödet stå inne tills dess att innertempen i brödet är 96 grader, men har man inte termometer eller tycker att det är bökigt att använda det, så ta ut brödet, slå ut det ut formen och knacka på det i botten. Låter det ihåligt så är brödet klart, annars låter man brödet vara inne i ugnen en stund till.

7 kommentarer:

Elisabet sa...

Och jag påminns om ett bröd som jag bakade i slutet av sjuttitalet .., med bikarbonat tror jag .., och filmjölk .., man hällde det liksom i formen och det blev sååå gott.

Annela sa...

Tack för receptet! Det ser jättegott ut!

Mildamakter sa...

elisabet: Ett sådant bröd brukade min mamma också baka :o)

annela: väl bekomme ;o)

londongirl sa...

Det här har jag också bakat men glömt att göra på länge! :-)
Det här brödet är som sagt perfekt att blanda i allt möjligt i.
Tack för påminnelsen om ett bra recept!

Mildamakter sa...

lg: jag hade också glömt bort det, men kom helt plötsligt att tänka på det. Ska baka en ny omgång i morgon, helt suveränt med ett bröd som både går fort att baka och som blir gott :o)

Inez i Halmstad sa...

Åh. Ett bröd som passar mig precis. Skall baka det i morgon. Tack, tack!

Mildamakter sa...

Inez: Välkommen till min blogg :o)
Det här receptet är helt enkelt kanonbra.

Jag har precis bakat det med krossade tomater som degvätska och med lite oregano i - perfekt till soppa :o)